Terugblik 2021

Het is koud, maar gelukkig schijnt de zon. Het is januari en de coronamaatregelen dwingen ons tot het besluit om het jongerenwerk naar buiten te verplaatsen. Met een bal en een kan chocomel in de hand zoeken we jongeren op bij voetbalpleintjes in de buurt.

De maatregelen veroorzaakt bij veel jongeren gevoelens van eenzaamheid, verveling en leegte. Weinig is mogelijk en iedere maatregel is er een te veel. Het thuiszitten is niet altijd mogelijk of wenselijk, dus zijn jongeren veel op straat. Hoe koud het ook is. De tijd dat we bij hen zijn vullen we met sport, spel, kletsen en chillen. Sommige medewerkers ontpoppen zich als geboren schoolmeesters, anderen proberen hun talent als straatvoetballer te etaleren, terwijl een ander de jongeren enthousiast coacht. Teamleider Anke staat altijd trouw langs de lijn en doet waarin zij het beste is, gezellig, maar diepgaand kletsen met jongeren over hun levens. We merken dat
onze aanwezigheid het hart van de jongeren wat verlicht, en nog meer zien we dat Jezus in staat is om op wonderlijke wijze gebeden te verhoren. Gelukkig schijnt zijn licht over alle mensen. Dat zien we als een jongen na weken gebed opeens meer controle heeft over zijn woede. We zien het door het wonderlijke feit dat het weer bijna altijd meezat als we de straat opgingen. Dat een jongere op ons pad komt op de dag dat we voor hen gebeden hebben. God toont ons zijn betrokkenheid, zijn liefde voor deze jongeren. Hij toont zijn macht, en bewijst keer op keer dat Hij in staat is het macht van de duisternis te verbreken.

Het straatwerk was een raam die Jezus voor ons heeft geopend, toen de deuren van The Mall gesloten moesten blijven. Het hielp ons om contact te houden met de jongeren die we kennen, maar het opende ook het contact met tientallen jongeren die we nog niet kenden. En veel van hen komen tegenwoordig ook naar The Mall, sinds de deuren half juni weer open konden gaan.
De jongeren druppelden weer binnen. Gelukkig ook groepen die we sinds de sluiting niet meer gezien hadden. Sinds november is het weer gezellig druk. De sfeer binnen is over het algemeen gemoedelijk. De opkomst bij alle activiteiten is in de voortgang van de weken steeds meer gegroeid en dat doet ons goed. Bovendien zien we dat sommige onrustige jongeren wat meer rust gevonden hebben en op weg zijn om betere keuzes te maken voor zichzelf en de mensen om zich heen.

We zijn dankbaar voor alles wat God ons heeft gegeven afgelopen jaar. De helpende handen van vele trouwe vrijwilligers en partners, de gulle giften van donateurs en fondsen, voor alles wat jongeren ons toevertrouwen: hun eerlijke verhalen, verrassende keuzes en kwetsbare vragen. We bidden en danken God voor alles wat Hij gegeven heeft en kijken met goede moed uit naar 2022!