“Ik plunder hier de koelkast als ik honger heb”

Larijn (18) is een van de jongeren die al zo ongeveer haar hele leven in The Mall komt. We vroegen haar waarom ze al zo lang langs komt en wat The Mall voor haar en voor de buurt betekent. In dit verhaal leest u waarom zij The Mall een bijzondere plek vindt en wat ze aan The Mall heeft gehad en nog steeds heeft.

Mijn leven was denk ik wel anders geweest zonder The Mall. Ik had dan bijvoorbeeld niet op voetbal gezeten denk ik. Bij The Mall deed ik mee met toernooitjes en ontdekte ik dat ik voetbal leuk vond. Zonder The Mall was ik denk ik ook niet in een kerk gekomen. Nu leer ik heel veel over een andere religieuze overtuigingen. Mijn dinsdagen zien er ook anders uit omdat ik nu de meeste dinsdagen bij The Mall kom eten. Als ik later een goede baan heb met een stabiel inkomen wil ik The Mall evenveel helpen als dat zij mij geholpen hebben.

Bij The Mall heb ik normen en waarden geleerd. Ik heb geleerd om met cultuurverschillen om te gaan. Er lopen hier gewoon heel veel mensen rond met een andere cultuur dan ik, in The Mall leerde we goed hoe we met elkaar om kunnen gaan ondanks de verschillen die er zijn. Maar het is ook gewoon een plek waar ik altijd kan binnenwandelen, ik plunder de koelkast als ik honger heb, ik kan printen als ik iets moet inleveren op school en ik kan hier terecht voor advies over alles wat er in mijn leven gaande is.

Voor de buurt is het echt een goede plek. Het is een plek waar kinderen hun energie kwijt kunnen, ze leren meer over religie en ze leren slechte gewoontes af en goede gewoontes aan. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze ruzies kunnen oplossen of om alsjeblieft en dankjewel te zeggen.

“Mijn moeder ziet The Mall als mijn tweede huiskamer”

Veel van de jongeren die hier komen ken ik al vanaf dat ze heel jong zijn; van hen weet ik dat ze thuis een hele andere opvoeding hebben gehad. Hier leren ze gewoon een beetje basisdingen als aan tafel eten en dan wachten tot iedereen klaar is voordat je opstaat. Ik vind dat heel mooi omdat jongeren dat vanuit huis niet echt meekrijgen. Het is ook mooi om te zien dat ouders The Mall ook echt waarderen. Mijn moeder ziet The Mall bijvoorbeeld een beetje als mijn tweede huiskamer. Ze weet wie hier werken, wie hier langskomen en hoeveel ik aan The Mall heb.

Ze heeft er zelf ook veel aan omdat ik in The Mall altijd hulp kon krijgen bij bijvoorbeeld mijn huiswerk. Maar ook doordat ik een goede band heb met één van de medewerkers die me soms naar dingen toebrengt of helpt met moeilijke dingen. Mijn moeder is blij dat ik zo iemand heb.