Deuren sluiten en harten gaan open

Directeur Youth for Christ pleit voor omzien naar kwetsbare jongeren

In een open brief vandaag roept Bram Rebergen, algemeen directeur Youth for Christ Nederland, Nederlanders op om naar kwetsbare jongeren om te kijken in onze samenleving. Juist zij hebben het moeilijk nu scholen gesloten zijn en (ambulant) jongerenwerk geen doorgang vindt door het Coronavirus. 

Beste lezer,

Het is u ongetwijfeld bekend dat in Nederland veel jongeren opgroeien in kwetsbare situaties. In tien tot vijftien procent van de gevallen zijn dit onveilige thuissituaties. Situaties waarin een gespannen sfeer hangt, ouders die hun ruzies over de rug van de kinderen uitvechten, geweld, misbruik… In normale tijden, als er geen crisis is die sociale distantie vraagt, vinden deze jongeren zoveel mogelijk een uitweg door veel tijd op school of ergens hangend in een portiek door te brengen. Op zoek naar iemand die hen ziet.

Normaalgesproken weten we als Youth for Christ een aanzienlijk deel van deze jongeren te bereiken. We bouwen dagelijks aan relaties met jongeren en kennen hun achtergrond. Ze weten ons te vinden als het echt misgaat. Ze vertellen over thuis, over hun gevoel van uitzichtloosheid of komen om te gamen. Wat wij doen is luisteren, corrigeren, troosten, aansporen, uitdagen, sturen, ingrijpen en bevestigen. Dingen die in een veilig gezin thuishoren. Deze jongeren komen in onze jongerencentra en zoeken daar iets van dat thuis waarnaar ze verlangen. Onze jongerenwerkers proberen iets van Jezus te laten zien.

de deur is dicht

Vanwege de maatregelen die zijn getroffen, zijn wij genoodzaakt onze deuren te sluiten voor die jongeren. Met lede ogen zien we dat jongeren noodgedwongen thuis moeten blijven terwijl we weten dat het daar problematisch of onveilig is. Ook andere hulpverleningsinstanties hebben hun deuren gesloten of moeten ambulant werk staken. We houden ons hart vast.

En vragen u om uw hart open te zetten nu deuren zijn gesloten. Kijkt u, samen met ons, om naar jongeren in de buurt? Wilt u ten eerste voor hen bidden? Bidden wordt nooit begrensd en kan altijd! Ook kunt u hen een kaartje of appje sturen, de ouders bemoedigen en ondersteunen waar kan. Een originele tip is om een wc-rol met een aardige boodschap voor de deur te zetten. Muziek is belangrijk voor veel jongeren. App hen wat hun favoriete liedje is. Blijf naar manieren zoeken om deze gezinnen niet alleen te laten. Ook dit is onderdeel van deze crisis: namelijk dat de meest kwetsbaren er het meest onder lijden. Laten we met elkaar omkijken naar onze jongeren.

Bram Rebergen, algemeen directeur Youth for Christ Nederland