“Er is hier meteen een soort rust”

Als ik hier binnenstap voelt het soms alsof je in een bubbel komt

Shaku is een jongen van 19 die al 7 jaar The Mall bezoekt. Hij doet in het vervolg zijn verhaal.

Ik heb een vader, een moeder en twee broers. Thuis heb ik alle liefde gekregen die ik kon krijgen. Er waren thuis normen en waarden waar ik me aan moest houden, die maakten dat ik niet helemaal mezelf kon zijn. Vroeger praatte ik ook niet echt met mijn ouders, ik ging gewoon naar school, kwam thuis, at wat en ging naar mijn kamer. Buiten voelde ik me meer mezelf, daar kon ik gewoon met vrienden hangen en spelen die mij begrepen en in dezelfde fase zaten. Op straat en met vrienden vond ik een soort vrijheid die er thuis niet was.

Ik vond het fijn om hier op te groeien. Je hebt veel kansen en er zijn altijd mensen in de buurt die je willen helpen. Ik ben jong begonnen met werken omdat ik dat voorbeeld kreeg van mensen om me heen. Toch zijn er ook veel mensen van wie je een verkeerd voorbeeld krijgt. Er zijn oudere jongens die inbreken of met drugs bezig zijn. En alle jongeren houden gewoon van snel geld. Dat wordt ook gepusht door de muziekindustrie, met muzieknummers waarin rijk zijn en crimineel gedrag wordt toegejuicht.

Ik ben zelf nooit heel ver gegaan in de criminaliteit, omdat mijn ouders streng waren, maar ook omdat ik het ze niet aan wilde doen. Zij gaven mij alles, dan kan ik het toch niet maken om ze zoveel pijn te brengen door domme keuzes te maken. Toch heb ik wel eens domme dingen gedaan hoor. Gewoon wat gokken en kruimelcriminaliteit. Het is verleidelijk snap je. Als al je vrienden ermee bezig zijn ga je gewoon meedoen. Ik had soms niet eens door dat de dingen die ik deed fout waren. Want je doet het allemaal stiekem en als alle mensen om je heen het ook doen, lijkt het normaal. Pas toen ik het een keer aan iemand vertelde, besefte ik dat ik met wat stoute dingen bezig was. Toen ben ik ermee gestopt.

Alleen als je mentaal sterk bent, kan je ervoor kiezen om niet mee te doen met blowen of criminaliteit. Mijn thuis heeft er wel bij geholpen dat ik sterk ben geworden. Ik had een broer die altijd problemen had en slechte keuzes maakte. Hij leerde mij wat niet goed was, dat die keuzes voor stress en pijn zorgen. Dus ik wilde dat niet herhalen voor mijn ouders. Ik weet dat zij van mij houden, maar ik moest wel mijn best doen om dat te zien. Mijn vader heeft nooit gezegd dat hij van mij houdt. Veel jongeren zien niet wat hun ouders allemaal voor hen doen.

Plekken zoals The Mall zijn ook echt belangrijk. Net toen ik hier binnenkwam voelde ik dat alweer, er is meteen een soort rust. Als ik hier binnenstap voelt het soms alsof je in een bubbel komt. Dat je even alles van buiten kan achterlaten en gewoon even kan rusten en jezelf kan zijn. Hier zijn gewoon mensen waar je even mee kan praten over dingen waar je normaal niet echt over praat. Gewoon een veilige plek met mensen die ik echt vertrouw, en dat is voor veel jongeren zo. Met vrienden en ouders kan ik niet overal zomaar over praten, maar hier kan ik gewoon even binnenlopen om wel te praten over moeilijke dingen. Gewoon in die bubbel waar ik alles van buiten even buiten kan laten.